szállások

Ide olyanok élményeit, tanácsait várjuk és tesszük közzé, akik már huzamosabb ideig éltek külföldön, és élettapasztalataikat szívesen megosztanák másokkal. Például ilyenekre gondolunk: társasági élet, kultúra, oktatás, egészségügy, szociális támogatások, vallás, étkezés, szórakozás, stb. Ha a letelepedés is érdekel, ezt a fórumot mindenképp érdemes olvasgatnod!

szállások

HozzászólásSzerző: angliamunka6 » 2009.08.26. 10:50

Néhány szó a hostelekről, hátha még jól jön:

A Hostelek általában úgy néznek ki, hogy jóval olcsóbbak a szállodai szobáknál, persze az ellátásban is.
Az ára attól függ, hogy hány ágyas szobában veszel ki magadnak ágyat. Vannak szobák, melyekbe 13-16 személyre elegendő ágy van, általában emeletes ágyakra kell gondolni, ezek árai a legolcsóbbak egy főre nézve. Az ilyen nagyobb szobákhoz általában egy vagy két fürdő tartozik. Csak az ágynemű van frissen húzva, törülköző, tusfürdő stb...ezekhez a szobákhoz nem jár. Az ágy alatt rácsos ládák szoktak lenni, ide rakhatod be a bőröndödet, amit kis lakattal le is zárhatsz.
Értékesebb tárgyaidra viszont a recepción igényelhetsz egy kis széfet, amibe az értéktárgyaidat helyezheted. (ez pluszpénzt jelent)
Az árban általában benne foglaltatik a reggeli is.
Az egész úgy működik, hogy van egy nagy ebédlő konyhával, edényekkel, mikróval, sütővel.. egyszóval mindennel felszerelve. Reggel kirakják a kenyeret, vajat, dzsemet, kávé, tea filter, cukor stb... Lemész, eszel amit látsz, amennyi beléd fér, és amennyit nem szégyellsz. Majd kilenckor kb. ezeket el is pakolják.
Napközben ha akarsz főzhetsz magadnak,vannak hűtők és minden ami egy átlagos konyhában megtalálható.
Sokan itt töltik el az első pár hetet, amíg saját szobát / lakást nem tudnak bérelni.
Még annyit a szállással kapcsolatban, hogy nem mindenki szeret tizenvalahány magával egy szobában lenni, mondjuk ezt megértem. Vannak kevesebb létszámú szobák is a Hostelokban. Van ahol csak hatan vannak egy szobában, de lehet két személyes szobát is bérelni, még ezek is majdnem félárúan vannak a szállodai szobákhoz képest. Általában minél hosszabb időre veszel ki szobát, annál olcsóbb. Ilyenkor alkudni is lehet :-)
angliamunka6
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.08.19. 08:38

Re: szállások

HozzászólásSzerző: angliamunka6 » 2009.08.26. 10:52

a dublini szállásárakról:

A belvárosban (Dublin I.-II.) elég magasak az árak, szobát 600 E alatt nem találsz, lakásbérlés: 1 szobás: 900 E-tól, 2 szobás: akár 1300 E is lehet. Ezek az árak rezsi nélkül értendők. Én a Tempe Bar mellett laktam egy ismerősömnél, ez egy 2-szobás lakás volt, bútor nélkül, eléggé lepukkadt, ezért fizetett havi 1.200 E-t. A lakásfenntartási költség nem túl magas, amivel számolni kell, az a villany, mert többnyire villanyfűtéses lakások vannak. Külső városrészekről és vidékről nem tudlak tájékoztatni. Nézz utána, ha munkát vállalsz, és lakást bérelsz, adókedvezményt kaphatsz. Én ez év áprilisában voltam Dublinban, azért tájékozódj máshol is.
angliamunka6
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.08.19. 08:38


Vissza: Élet külföldön

cron