Élet Skóciában

Dolgoztál már külföldön? Tudod, milyen az a külföldi munka? Még nem tudod, de mennél? Itt gyűjtjük össze a jó és rossz tapasztalatokat egyaránt.

Élet Skóciában

HozzászólásSzerző: kitti » 2014.05.12. 14:48

Sziasztok!

Megtaláltam ezt a weboldalt, és úgy gondolom, hogy érdemes megosztanom veletek a tapasztalataimat Skóciából, hátha valaki érdeklődik az itteni munkavégzés iránt! :)

Első és legrosszabb észrevételem: közvetítői segítség nélkül itt, ahol én voltam, nagyon nehéz boldogulni!
Én Aberdeenben dolgoztam, alapvetően azért mentem ki, hogy a párommal lehessek. Aberdeen egy nagyobb város Skóciában, főleg "oil and gas" témájú állásokban bővelkedik. Egyébként egy kedves, élhető város, sokféle nemzetiségű emberekkel, de az ottani magyaroktól mindenkit óva intek, főleg aki szállást kínál, mert mocskos módon lehúznak...meg egyébként áskálódnak is hátad mögött, de persze nem mindenki, csak aki hasznot akar húzni a többi magyarból. Szerencsére nekem lettek kint nagyon kedves magyar barátaim is. :)

(Akkori) párom egyébként saját útfőből ment ki szintén, emiatt nem volt kint munkája, saját magának kellett találnia. Mind szaktudáshoz kötött, mind szaktudás nélküli munkát nehéz, és hosszadalmas így találni. Neki másfél hónapjába telt, mire állást kapott, körülbelül 400.000 forintja ment el így. Visszagondolva érdemesebb lett volna várnia közvetítői ajánlatra, mert úgy már rögtön munkába állhat, amint kiutazik pár nappal, és nincs "üres járat".
A legfontosabb: minél előbb keressétek fel a helyi Job centert, ahol igényelhettek NI numbert. Enélkül szóba se állnak veletek, de amint elkezded intézni, kapsz egy papírt, hogy folyamatban van az igénylésed, és akkor máris minden munkaadó szeretni fog. :)
Azt javaslom, hogy regisztráljatok különböző álláskereső oldalakra, ahova egy jól megszerkesztett angol önéletrajzot töltötök fel, fényképpel. Mindenképpen az első tennivalók között legyen egy angliai SIM kártya igénylése. Én ajánlom a giffgaff-et (www.giffgaff.co.uk) mert nagyon olcsó, és kedvezményesen lehet hazatelefonálni vezetékes telefonszámra! Mindenképpen angol számít adjatok megaz önéletrajban, mert azon szeretnek felkeresni, és egyeztetni veled interjú időpontot!

Hogy találhattok munkát?
Ha nem közvetítőn keresztül mentek ki, akkor én ezeket a módszereket javaslom:
1. Figyeljétek a kirakatokat, mert mindig kiragasztják, ha új pozíciójuk van - pl. én bolti eladó pozit kerestekm, és így találtam - ha láttok ilyet, és felkerekedtek a városban (főleg a Union Square környékén) akkor legyen nálatok CV és adjátok le, hogy jelentkezni szeretnétek!
2. Gumtree.co.uk - itt be lehet állítani, hogy az állásajánlatok érdekelnek, olyan mint itthon az OLX.
3. Különböző álláskereső portálokon való regisztráció és keresés - pl.: monster.co.uk | jobsite.co.uk | vagy a hivatalos governmentes oldalukon regelni, ott is vannak munkák!
4. JobCenterek - nagyon kedvesek, oda kell menni a recepcióhoz, és akkor segítenek nektek önéletrajzot írni, pályázni, vagy konkrét állásajánlatokkal is tudnak szolgálni!
5. ismerősök - csak végső esetben :)

Egyéb:
- Vásárlást az ASDA-ban javaslom, olcsó és jó is! :)
- A lakhatás sajnos elég drága, de az élelmiszer nem, és jobban is lehet keresni természetesen, mint itthon!
Indulótőke és konkrét szállás nélkül ne menjetek ki! Közvetítő nélkül pedig az indulótőke minimum 500.000 forint legyen, mert sajnos gyorsan elmegy, ha nincs munkád! A szállásnál is csak azokat az ismerősöket javaslom, akikben tényleg megbíztok, mert magyar a magyarral...elképesztő. Egyébként a gumtree-n szállások is vannak, és nem fognak titeket elutasítani, persze sok helyen kell próbálkozni!

Hirtelen csak ennyi jut eszembe!
Sajnos, ha az ember egyről a kettőre akar jutni, bizony ki kell menni, de mindenkit csak biztatni tudok! :)
Írjatok, ha szeretnétek valamit tudni! :)
kitti
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2014.02.25. 10:18

Vissza: Tapasztalatok

cron