Au-pair voltam Belgiumban

Dolgoztál már külföldön? Tudod, milyen az a külföldi munka? Még nem tudod, de mennél? Itt gyűjtjük össze a jó és rossz tapasztalatokat egyaránt.

Au-pair voltam Belgiumban

HozzászólásSzerző: angliamunka6 » 2009.08.26. 10:58

Szaisztok!

ezt a beszámolót a http://www.nagykaland.com/index.php?bas ... show&id=81 címen találtam. Remélem sokaknak ad hasznos infókat...


Adamik Renáta
Belgium, Étalle


Mi alapján döntötted el, hogy melyik közvetítővel indulj külföldre?
Egyik ismerősömről tudtam, hogy au-pairként dolgozik Franciaországban, így tőle érdeklődtem hogyan, melyik irodán keresztül jutott ki külföldre. Ezzel időt is spóroltam és sikerült egy megbízható közvetítőt találni. Felkerestem a Benelux Special Au-pair Agency irodáját, ahol minden segítséget megkaptam, megtudtam melyek az au-pair elhelyezés feltételei, milyen dokumentumokra lesz szükségem (ajánlólevelek, orvosi igazolás, CV, kedves család levél stb.). A Benelux államokban a családok fizetik az utazás költségeit, így erre nem volt gondom, más országok esetében segít az ügynökség olcsó repülőjegyet találni.

Milyen dokumentumok, iratok szükségesek a jelentkezéshez?
Kell referencialevél két személytől. Ezt adhatja egy volt tanár, nyelvtanár, egy család, ahol gyerekekre vigyázott az illető. Önéletrajz az adott nyelven, kérdőív kitöltése, bemutatkozó levél (“Kedves család”), fényképek (igazolványkép, képek, melyek a leendő au-pairt ábrázolják gyerekekkel, családdal), orvosi igazolás. Az elkészült anyag leadásakor kell az előleget befizetni, ez a feltétele annak, hogy az anyagot kiküldék. A sikeres elhelyezéskor - a szerződés átvételekor - esedékes a második részlet. Szóval a fent leírtak alapján összekészítettem én is a dokumentumokat, befizettem az előleget, személyesen is egyeztettünk, ezek után már csak várnom kellett. Hogy kinek menyi időbe telik mindez, az változó. Minimum 2 hét, de ez függ az au-pairtől, a nyelvtudásától, az ajánlásoktól, az esetleges külön kérésektől. Családok viszont mindig vannak, s az iroda figyelembe veszi az au-pair igényeit is.

Mennyi időt töltöttél kint?
10 hónapot. 2008. szeptember 1-jén indultam és 2009. július elején jöttem haza. A Karácsonyt és a Húsvétot is ott töltöttem, Húsvétkor nyaralni mentünk Franciaországba.
Hogyan telt egy napod, milyen feladataid voltak?
Reggel a gyerekek ébresztése, reggeli után a két kicsit vittem autóval iskolába, a legnagyobb fiú busszal járt. Kb. délután 4 órakor mentem értük, fél ötkor már mind a hárman otthon voltak. A legkisebbel együtt csináltuk a házi feladatot. Este 7 óra körül jöttek haza a szülők. Így együtt vacsorázott az egész család. Mivel szerdánként csak délig volt suli, akkor én főztem, a többi napon az iskolában ebédeltek. Ezen kívül én vittem őket különórákra, focira, judora. A gyerekek ruháinak vasalása volt még a feladatom, de ezért külön pénzt fizettek, csak úgy, mint az esti baby-sittingért. Amúgy heti öt napot dolgoztam, napi 5-6 órát, vagy kevesebbet. Ebben az időbeosztásban és ezekben a feladatokban állapodtunk meg előre, így írtuk alá a szerződést, és ahhoz képest semmi plusz feladatom nem is volt.

A nyelvtudásod sokat fejlődött?
Francia szakon végeztem, de ez a 10 hónap hozta meg igazán a nyelvtudásomat. S nemcsak a franciát, hanem az angolt is. A család ugyanis angol tanfolyamra íratott be, így a családdal és a csoporttársaimmal franciául beszéltem, a tanfolyam viszont angolul zajlott.

Könnyű volt alkalmazkodni a család mindennapjaihoz?
Külföld esetében egy másik kultúrával találkozik az ember, 2-3 hét kellett nekem mire megszoktam, s itt nemcsak a napi rutinra gondolok, minden más egy kicsit. Az emberek, a szokások, stb. Ott ugyan nem mondanak köszönetet a munkáért, mert ha jól dolgozol az természetes, ellenben megbecsülik azt, amit csinálsz. S ez talán többet ér.

Belgiumban mennyi a minimálbér és ebből hogyan lehet megélni? Említenél néhány példát, hogy milyenek az árak?

1000-1200 euro a minimálbér, kezdetben 1000 eurot lehet keresni, természetesen nem au-pairként.
1kg kenyér kb. 2 euro, de ha sokmagvas kenyeret veszünk, akkor 3-4 euro. 1 l tej 1.05 euro, 1 l ásványvíz 0.48-0.79 euro, 1 menü 8-10 euro, mozijegy 6 euro, buszjegy 1.30-2 euro, 1 csésze kávé 1.73 eurótól, ruházkodás ugyanaz, mint Magyarországon. Megtalálhatóak ugyanazok az üzletek, vannak helyek ahová viszont nem érdemes bemenni, mert megfizethetetlen. Az internet átlagosan 20 euro, de ez is attól függ milyen szolgáltatást rendelünk. A városban, ahol laktam 500 euro volt egy kis lakás havi bérlése, és ez csak egy kisváros. A nyelviskolám egy nagyobb városban volt, ott jóval drágább az albérlet. A fővárosban pedig még magasabb.

Hogyan telt a szabadidőd?

Hetente kétszer nyelviskolába jártam. A barátommal és a családdal sokszor voltunk Brüsszelben, Namurban és Liegeben.

Találkoztál kint élő magyarokkal?
Nem találkoztam magyarokkal és nem is kerestem a társaságukat. Egyik csoporttársam romániai magyar volt, kezdetben magyarul beszélt, hogy gyakoroljon, de aztán franciául beszélt a kérésemre.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik a jövőben szeretnének jelentkezni au-pair munkára?
Aki újonnan jelentkezik, annak szüksége van toleranciára, tudnia kell alkalmazkodni, ez nemcsak egy másik ország, hanem egy másik család, ahol már kialakult egy életforma, egy napi rutin. Természetesen a család is alkalmazkodik, de mégis az au-pairnek kell jobban, ez mindig így van. Nem szabad elakadni apróságokon, ha eddig valaki nem volt túlzottan önálló, itt biztosan az lesz. Ez egy felelősségteljes munka, amikor nincsenek ott a szülők, akkor az au-pair felel a gyerekekért. Amit biztosan vigyünk magunkkal az edzőcipő, ez elengedhetetlen, ha gyerekekkel foglalkozunk. Különösebb ruha nem kell, ott is mindent meg lehet venni, az árak hasonlóak.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik turistaként indulnak Belgiumba?
A közlekedést meg kell szokni, fel kell venni a ritmusát, egyes helyeken, városokon belül lehet 70-nel is menni. Az utak sokkal jobbak, mint itthon, s ezt ki is használják. Mivel Belgiumnak ezen a részén mindenkinek van kocsija, rutinosak az autóvezetők és gyorsan vezetnek. Autóval mindenhová el lehet jutni, ezért buszok ritkábban mennek, nincs is rájuk szükség. Ha viszont a rendőr megállít gyorshajtásért, akkor sokat kell fizetni, de egy pohár pezsgővel, borral még vezethet az ember.
Amit nem szabad kihagyni: A belgák nagyon büszkék a sültkrumplijukra, amit tévesen mondanak French fries-nek, ez ugyanis belga találmány és ez egy örök vita marad a belgák és a franciák között. Minden város tele van kis “Friterie”-kel, ahol csak sültkrumplit árulnak különböző mártásokkal. A titka állítólag az, hogy kétszer sütik meg a burgonyát különböző hőmérsékleten és kizárólag fritőzben.
Belgium híres a csokoládéjáról, így aki Brüsszelben jár, feltétlenül meg kell kóstolnia a belga csokit, pralinét. Különböző minőségben vannak, ennek megfelelően az ár is változik. De vigyázat, hamisítják!

Amit nem szabad még kihagyni az a “spéculoos”. Ez egy kekszfajta, amit főleg a kávékhoz adnak. Ezen kívül érdemes megkóstolni a gofrit, ennek is több fajtája van, de a legfinomabb, amit Brüsszelben csinálnak eperrel és tejszínhabbal. Belgiumban csakúgy, mint Franciaországban rengeteg féle sajt van, így ha valaki nem olyan édesszájú, akkor ajánlom a sajtokat. Végül az italok. Belgiumot gyakran emlegetik a “sörök paradicsomának”, nem is csoda, itt egy átlagember évente 150 liter sört fogyaszt, s választhat kb. 350 féle sörből.

Ha pedig szeptember végén Namurban járunk Wallonia ünnepén, akkor ne hagyjuk ki a “Péket” pálinkát. Ezt az utcán árulják a szivárvány minden színében.
angliamunka6
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.08.19. 08:38

Vissza: Tapasztalatok

cron