HOLLANDIA

Országok, ország-ismertetők a munkavállalás és letelepedés szempontjából. Itt eldöntheted, melyik ország a szimpatikus! Vagy írhatsz a többieknek egy másik országról, ahol már dolgoztál vagy éltél.

HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: admin » 2009.02.09. 12:53

A munkavállalók Európai Unión belüli szabad mozgása 2007. május 1-jétől már a Lengyelországból, Csehországból, Észtországból, Lettországból, Litvániából, Magyarországról, Szlovákiából és Szlovéniából érkező munkavállalók számára is biztosított.
Ez azt jelenti, hogy az Ön hollandiai munkaadójának már nem kell munkavállalási engedélyt kérvényeznie az Ön számára.
Hollandiai munkaadójának ugyanakkor gondoskodnia kell egy megfelelő és elégséges szállásról, és köteles legalább a törvényileg megállapított hollandiai minimálbért megfizetni Önnek. A havi minimálbér bruttó összege 2007. január 1-jétől 1300,80 euró. A minimálbér összegét félévente módosítják

Munkavállalás munkaközvetítőn keresztül
Amennyiben Ön egy hollandiai munkaközvetítőn keresztül kíván munkát vállalni, fontos, hogy megbízható közvetítőt válasszon. Vannak ugyanis megbízhatatlan irodák, akik kihasználják a munkavállalókat: szerződés nélkül dolgoztatják őket, túl keveset fizetnek és rossz körülmények között szállásolják el őket. Vannak különböző szakmai szervezetek, amelyek ún. minőségjeggyel dolgoznak. Ilyen munkaközvetítői egyesületek például az ABU és az NBBU. Az agrárszektorban és a húsfeldolgozó-iparban is léteznek olyan minőségjegyek, amelyeket csak a megbízható munkáltatók és munkaközvetítők kaphatnak meg. Ha egy olyan irodát választ, amely tagja ezeknek a szervezeteknek,
akkor számíthat rá, hogy biztosítani fogják az Önt megillető jogokat.

A kölcsönzött munkavállalókra vonatkozó szabályok
Ha Ön Hollandiában egy munkaközvetítőn keresztül vállal munkát, akkor a közvetítő által biztosított munkaerőre vonatkozó törvény előírásai érvényesek:

• a munkaközvetítő iroda nem kérhet Öntől semmilyen pénzt (vagy egyéb ellenszolgáltatást) a kiközvetítés fejében;
• a munkaközvetítő irodának kötelessége Önt írásban előzetesen tájékoztatni az adott munkahelyen lévő munkakörülményekről;
• az Ön bérezése a munkaerő-kölcsönző iroda érvényben lévő kollektív munkaszerződése vagy a tényleges munkahely kollektív szerződése alapján történik (amennyiben a munkaközvetítőnél
nincs kollektív szerződés)
• Ön nem kölcsönözhető olyan vállalatnak vagy vállalati egységnek, ahol sztrájkolnak vagy amelyet elfoglaltak.

Önálló vállalkozók vagy szabadúszók munkavállalása
A szolgáltatások szabad áramlásának köszönhetően Ön Hollandiában önálló vállalkozóként vagy szabadúszóként is dolgozhat. Amennyiben önálló vállalkozóként dolgozik, megbízójának nem kell munkavállalási engedélyhez folyamodnia ahhoz, hogy Önt megbízza egy adott munka elvégzésével. Ön a holland törvények szerint akkor számít önálló vállalkozóként, ha:
• teljes mértékben a saját felelősségére dolgozik
• az elvégzett munka ellenértékét közvetlenül és teljes mértékben a megbízója fizeti ki Önnek
• maga dönthet arról, hogy elvállalja-e a munkát, illetve hogy milyen körülmények között és milyen fizetség fejében teszi azt
• több mint egy megbízó számára dolgozik

Ezek azok a kiindulási pontok, melyeket az Adóhivatal és a Munkaügyi Felügyelet ellenőriznek önálló vállalkozók esetén.
Amennyiben Ön nem felel meg a fenti feltételeknek, akkor Önt alkalmazottnak tekintik. Ebben az esetben a munkáltatónak munkavállalási engedélyt kell beszereznie az Ön foglalkoztatásához. A Munkaügyi Felügyelet az ellenőrzés során a tényleges munkavégzést ellenőrzi (tehát nemcsak azt, ami a papírokon szerepel).

Munkaviszony igazolás
Ha Ön egy hollandiai megbízó számára dolgozik, akkor a megbízó kérhet Öntől egy igazolást, amely bizonyítja, hogy Ön önálló vállalkozó. Ha Hollandiában lakik, akkor az ún. ‘Munkaviszony igazolás’ elnevezésű nyomtatványt beszerezheti az Adóhivatalnál. Az Adóhivatal dönt arról, hogy megkapja-e a fenti igazolást. Az alábbi szempontokat vizsgálják: az Ön nyeresége, a munkavégzés önállóságának mértéke, befektetések az adott vállalatnál, felelősségvállalás és a megbízók száma. Nem köteles ugyan beszerezni ezt az igazolást, azonban a megbízó kérheti Öntől.

Az Ön státusza fizetett alkalmazottként
(Legális) fizetett alkalmazásban álló munkavállalóként ugyanaz a státusza, mint a holland állampolgárságú munkavállalóknak. Tehát ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak Önre. Akkor számít fizetett alkalmazottnak, ha a hollandiai munkáltatója munkaszerződéssel
foglalkoztatja, illetve ha egy hollandiai munkaközvetítőn keresztül vállal munkát. Ezekben az esetekben a hollandiai munkafeltételek érvényesek Önre. Amennyiben annál a vállalatnál, illetve
abban a szektorban, ahol Ön dolgozik egy – általánosan alkalmazandónak nyilvánított – kollektív szerződés van életben, akkor a kollektív szerződés szabályai az irányadók. Ha nincs ilyen, akkor a törvényi előírásoknak legalább minimális mértékben meg kell felelni, például a minimálbér tekintetében. A fentiekkel kapcsolatosan az alábbi kiadványban további információkat talál.
A munkáltató levonja béréből az adót és a munkavállalói járulékokat. Fizeti továbbá az alkalmazott biztosításait betegség, munkanélküliség és keresőképtelenség esetére.
Avatar
admin
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008.12.01. 15:15

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: miki38 » 2009.02.23. 16:18

Kedves fórumozók,
Kb. 1 éve foglalkozok hollandiai munkaközvetítéssel és íme megosztom azt a tapasztalatot, ami a gyakorlati alkalmazásban jelenti az előző hivatalos segéd-anyagot.

Elsősorban ha valaki munkaközvetítőn/kölcsönzőn keresztül helyezkedik el, a folyamat eléggé egyszerű: Miután megvan a munkaajánlat, szükségünk van a következő információkra:
- hol és mennyiért lesz a szállás (illetve, hogy ezt ki keresi meg, esetleg adott a munkáltatónál)
- hol található a munkahely és hogyan oldható meg a munkába járás
- kell-e saját személyautó illetve fizetik-e a benzint a munkába járásra?
Amit még tudni kell és nagyon fontos:
Hollandia nagyon kis ország. Tapasztalat szerint (megerősítve holland partnerek által) nagyon rossz Hollandiában a tömegközlekedés és a hollandoknak teljesen természetes dolog, hogy naponta 50-100Km-t tesznek meg autóval a munkahelyük és a szálláshelyük között. Emiatt a munkáltatók 90%-a elvárja, hogy a jelentkezőnek legyen saját személyautója. Egy másik probléma, hogy Hollandiában SOHA nincs üres lakás, emiatt ha valaki nem rendelkezik előre lakással, akkor eléggé hosszú időbe (2-3 hónap) és nagy költségbe kerül (800-1000€) ingatlanközvetítőn keresztül egy lakást lefoglalni.
Általában a munkaerő kölcsönző cégek szoktak biztosítani munkásszállást, ami 30-80€/hét, de tapasztalataim szerint ezeket inkább (szállás minőségétől fogva) ideiglenes szállásnak lehet használni addig, míg egy normális lakást nem tudunk lefoglalni illetve, míg akklimatizálódunk.
Ha mindez megvan, akkor az út egyszerű: Kiutazás, SOFI szám megszerzése, euró alapú bankszámla nyitása, munkaszerződés megkötése és munkába állás.
Ezt persze könnyű felsorolni, de a folyamat is egyszerű: kiutazás után elengedhetetlen a SOFI szám megszerzése, ami a hollandiai adó- és TB számnak felel meg. Ez a szám mindenhez szükséges. Munkaszerződéshez, lakásbérléshez, bankszámlanyitáshoz, egészségügyi biztosításhoz. Általában a munkáltató vagy a munkaerő kölcsönző segít ebben és max. 3 hétig tarthat, de tapasztalataim szerint az eddigi emberek, akiket közvetítettem azonnal megkapták. Ez után kell nyitni euró alapú bankszámlát, meg kell kötni a munkaszerződést és lehet munkába állni.
miki38
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2009.02.23. 16:14

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: prihori » 2009.03.16. 12:10

Szia miki38 !

Szándékomban áll kitelepülni hollandiába a családommal.
Nagyon tudunk dolgozni. Az életünk eddig munkával telt.
A biztos jövő a gyermekeink számára a célunk.
prihori
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.16. 11:40

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: Adri26 » 2009.03.19. 15:35

Kedves Miki,
Kérdésem az lenne, hogy mint munkaerő közvetítő, tudnál-e nekünk segíteni Hollandiában munkát találni. Én 28 éves nő vagyok, érettségivel, társalgási szintű angol nyelvtudással és rendelkezem mindenféle szükséges papírral a munkavállaláshoz, mert már dolgoztam kint tavaly. Egy barátommal mennék, ő 32 éves férfi, szintén érettségivel és alap angol nyelvtudással. Saját autóval rendelkezünk. Szeretnénk északon (Friesland) elhelyezkedni valamilyen szaktudást nem ígénylő munkában. Pl. takarítás, mosogatás, csomagolás...stb. Kérlek jelezd, ha tudsz segíteni, akár az e-mail címemre is. (adri26@vipmail.hu)
Adri26
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.19. 15:25

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: beatanl » 2009.03.29. 11:28

Szia Miki38!

Mi kinnt élünk a párommal és a 11 éves kisfiammal 8 hónapja Hollandiában, (Zandvoort) virágüzemben dolgozunk, de nagyon kevés órát biztositanak, és ebből igen nehéz megélni. A kérdésem az lenne, hogy tudsz-e olyan munkahelyet, ahol legalább 35 órát lehet hetente dolgozni. Az sem baj, ha nem virágüzem. (takaritás, kertészet) Várjuk válaszod!

Üdv:beatanl
E-mail cimünk: bnl.nemeth@gmail.com
beatanl
 

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: famester » 2009.03.30. 18:20

Szia Miki38 !

Asztalos szakmám van,ebben szeretnék külföldön munkát találni , a kérdésem a következő lenne : Van-e esély vagy mindjárt inkább lehetőség erre Hollandiában ? Hosszabb távra szeretnék kimenni ,egyedül mennék,abszolút terhelhetőnek mondanám magam,nem félek a napi tizen..órai munkától sem .39 múltam,18 éve dolgozom asztalosként ,angolból a hétköznapi nyelvet és az asztalos szakmai nyelvet tudom használni.Régebben dolgoztam már Németországban ,maradhattam is volna tovább ,de inkább hazaszaladtam megnősülni,hogy utána gyorsan el is tudjak válni.Örülnék ha válaszolnál a kérdésemre,ha szükség ,e-mailcímet is küldök.Köszönöm
famester
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.30. 18:02

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: tüni » 2009.05.15. 12:33

Szasztok!
Kérlek titeket, ha tudtok olyan irodát vagy személyt, aki hollandiai állásközvetítésben tudna végigsegíteni, akkor irjatok! (farkast@freemail.hu)
Ker.tech végzettségem van, foglalkozom ápolássalm gyermekfelügyelettel, házvezetéssel, kutyaoktatással(oklevél). Megbízható vagyok jó ajánlásokkal, precíz és jól dolgozó! Dolgoztam már nem egyszer külföldön. Német kiválló, angol társalgási és spanyol alap fokon beszélek.
Hollandul szeretnék megtanulni, hogy könnyebb legyen az elhejezkedés. Legális munkár lenne szükségem, mert párommal kitelepedést tervezünk.
Előre is köszönet, légyszi segítsetek!
tüni
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.05.15. 12:06

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: fiftyfan » 2009.07.13. 06:22

Heló mindenkinek! Létszives ha vki tud segíteni nagyon hálásak lennénk. Én és Barátnőm itt vagyunk hollandiába ( zuid holland azon belül warmond ) 2 hete és semmilyen munkát nem találunk legalább is találtunk de ahhoz magasfokú nyelvet követeltek de sajnos nem beszélünk csak angolt azt is minimálisat. Bármilyen munkát vállalunk legyen az kertészet vagy gyermekfelügyelet, házvezetés, építkezési munkák, ujságkihordás stb... Minden tanácsnak nagyon örülünk írjon aki akár milyen tanácsot tud adni.
fiftyfan
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.07.13. 06:17

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: kommdent » 2009.08.31. 18:04

Szia Miki38 :)

Hol lehet Téged elérni?
Lenne pár kérdésem, amit feltennék Neked. Látom, hogy itt pár fórumozó tett fel kérdést részedre, de választ nem találtam.
Részemre elég lenne egy e-mail cím ahol felvehetnénk a kapcsolatot.

Köszönöm!
Üdv
T.
kommdent
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.08.31. 17:52

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: miki38 » 2009.09.02. 12:29

Hello,

jelenleg semmiféle holland munkám sincs, azért nem is válaszoltam. De ha tudnék holland melót, azt sem ide írnám, hanem az Állások fórumba. Ebbe a fórumba inkább hollandiai élettel, munkavállalással, lakhatással kapcsolatos infókat igyekszünk összegyűjteni...
miki38
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2009.02.23. 16:14

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: csutkaroza » 2009.10.21. 17:26

Kedves Miki!

Nagyon megorultem, mikor elovastam a hozzaszolasodat, remenyt adott. Ugyanis a parommal jelenleg is Hollandiaban, pontosabban breda kozeleben, lakunk. Sajnos munkank nem sok van, heti 10-15 orakat dolgozunk. Jelenleg az Egzotic Green munkasai vagyunk, de szeretnenk valtani, mert egyaltalan nem erzzuk az elorelepest, sot.....Mivel mar csak 7-en vagyunk magyarok a cegnel, semmilyen tamogatst, segitsget nem kapunk. A magyar irodat felszamoltak, nekunk is csak azert engedtek meg, hogy maradjunk, mert a szerzodesunk 2010.09.30. ervenyes. Egyre kevesebb munkat kapunk; hogy onkent menjunk el..... Barmilyen ,megoldas erdekel minket. Elore is koszonjuk.
E-mail: csutkaroza@gmail.com ; csutkaroza@vipmail.hu
tel: 003145103253
csutkaroza
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.04.21. 11:39

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: pnekatalin56 » 2010.02.25. 11:59

Szia Miki.Én középkoru hölgy vagyok,de így sem félek a munkától.Több alkalommal dolgoztam már kint.Tizen órát dolgozni nem ismeretlen,itthon is ez van 80 eFT.Én úgy állítottam be magam,hogy akár végleg kint maradhatok.Nyelv tud min német.Előre is kösz .Kati
pnekatalin56
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.01.31. 16:58

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: Csepiagnes » 2010.03.15. 13:46

Nagyon egyszerű kérdésem van. Mi a maximális korhatár ,aki még jelentkezhet külföldi munkavégzésre? Középkorúnak lenni tág fogalom.40-45-50-55 évesen még lehet? Természetesen jó erőben -és energikusnak kell lenni. Számít-e valamit a munkatapasztalat ebben a korban, vagy inkább az erőnlét és a fiatalság dominál? A nyelvtudás természetes követelmény.
Csepiagnes
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.03.15. 12:57

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: lajbi47 » 2010.03.28. 18:27

Szia.Én épitőiparos vagyok,3 éve dolgozom itt hollandiában,sajna most szűntették meg a munkaviszonyom krizisre hivatkozással,de még élő szerződésem volt szeptember 2.-ig.Ha tudnál segiteni az új munka lehetőség tekintetében,nagyon megköszönném.Ha bármi kérdésed lenne ezzel kapcsolatban felém,jelezz és azonnal válaszolok. Addig is köszi. Várom válaszod.Lajbi47.
lajbi47
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.03.28. 18:19

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: Rbeatrix » 2010.04.20. 21:41

Szia Miki!
Most regisztráltam,mert fontos kérdésem lenne,megköszönném ha segítenél!A férjem egy Holland cégnél dolgozik,akinek van egy magyar telephelye,így Magyarországra van bejelentve,már 2 éve.Most elhatároztuk kiköltöznénk mindhárman.A holland cégvezető átvenné a férjemet holland állományban,de azt mondta a SOFI számot meg kell szereznünk hozzá.Sokat olvastam már erről, és lehet rosszul értelmezem,de "ördögi kör"-nek látom ebben a pillanatban; a munkáltató nem alkalmaz addig amíg nincs meg ez a szám... számot nem tudunk kérni amíg nincs közüzemi számla vagy bérleti szerződés lakásról.De lakást akkor bérelhetsz ha van bejelentett munkahelyed....Itt megakadtam!Hogy van ez? Mi a menete ennek a számnak a megkérésének?
Azt sem tudom eljut-e hozzád ez a pár sor...Remélem,igen!Köszönöm a segítségedet előre is!
Üdvözlettel!Betti.
Rbeatrix
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.04.20. 21:27

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: ari27 » 2010.05.29. 19:45

Szia Miki,

Tudnál segíteni Breda városában munkalehetőseg ügyében?
Köszönettel,Ari
ari27
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.05.29. 19:30

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: Heli » 2010.06.30. 12:34

Szia Miki,
tudnál nekünk segíteni? 5en vagyunk és szeretnénk Hollandiában dolgozni,4 embernek már van Sofi nummerja is ,mert dolgoztunk kint.
Ha tudsz valamit ,kérlek szólj,előre is köszönöm.

Heli
jozsa.heli@gmail.com
Heli
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.06.30. 12:29

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: villanyfarkas » 2010.08.05. 09:30

Hello miki 38!
Nem tudom, hogy foglalkozol-e még munkaerő közvetítéssél.?
Várom válaszodat.
Andrea :roll:
villanyfarkas
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.08.05. 09:16

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: Krisz2228 » 2010.12.16. 22:21

Szia Balogh Krisztian vagyok.Irorszagban elek mar 5 eve a parommal.Sajnos itt a munkalehetoseg nagyon keves mar.Szeretnenk munkat talani Hollandiaban.A parom 2 evig dolgozott szallodaban mint takarito.en voltam driver,raktarban doldoztam,epitkezesen es butorgyarban butor osszerakokent.Angol nyelvtudas van.H a tudsz valamit ajanlani szivesen meghallgatnank.Tel:00353-83-3037923 cim:krisztianbalogh@hotmail.com Koszi szepen.
Krisz2228
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.12.16. 22:15

Re: HOLLANDIA

HozzászólásSzerző: karesz1979 » 2011.02.21. 18:13

Hello miki 38

Én munkát keresek , Eindhoven- ben, szofi- számom van, és a húsiparba is , dolgoztam késsel .
De ha bármien más munkát tudsz , segíthetnél, vagy valaki más . köszönöm
karesz1979
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011.02.21. 17:38

Következő

Vissza: Országok

cron