ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

Országok, ország-ismertetők a munkavállalás és letelepedés szempontjából. Itt eldöntheted, melyik ország a szimpatikus! Vagy írhatsz a többieknek egy másik országról, ahol már dolgoztál vagy éltél.

ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

HozzászólásSzerző: Londonboy » 2008.12.08. 01:34

Az ország teljes neve Egyesült Királyság (United Kingdom), részei pedig Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Ráhangolódásként kezdjünk a rossz dolgokkal: az időjárás és a kaja. Eső és szél, ja és néha egy kis eső, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nem csoda, hogy nyaranta az angolok délfele veszik az irányt, na de nekik legalább van miből repülni. Angol konyha? Ez a szókapcsolat igencsak paradox, nem is szabadna ezt a két szót egy mondatban használni. Mi először menekülőre fogtuk a dolgot, amikor beleszagoltunk azokba a kis büdös kolbászkákba amit itt reggeli gyanánt tukmáltak ránk. Minden keppen hozzunk magunkkal otthoni izeket! A süteményfélék viszont nagyon rendben vannak….sőt! Itt Angliában állandó desszert az apple pie és mindenféle más ízű és variációjú pite. És szerintem mindegyik very good. Ennyit erről, fordítsuk komolyra a szót, és nézzük meg, mi a helyzet munkavállalás szempontjából:

2004 májusától a kelet-európai, így a magyar munkaerő szabadon vállalhat munkát Nagy-Britanniában. A valóságban maradtak még apró, hivatalos akadályok: regisztrálni kell magunkat (Home Office, 90 fontba kerül) , csak ezzel dolgozhatunk egy hónapnál tovább, és igazoltan el kell tudnunk tartani magukat, különben az engedély elveszhet. Tartózkodási engedélyt csak egy év kinn töltött munka után lehet kapni, a szociális juttatások csak ezen időszak után járnak. Az apróbb nehézségek ellenére Nagy-Britanniában mindenkinek érdemes munkát vállalnia. Nem csak a magas fizetés miatt, de az angol nyelv teljes elsajátitása miatt is megéri, nem is beszélve a sok idegen kultúra megismeréről, ugyanis az országba a világ minden tájáról jönnek nagy számban bevándorlók.

A munkavállalás lehetőségeiről: Nagy-Britanniában sok a betöltetlen munkahely, de a népszerűbb részeken, Lodonban és a fejlett délkeleti területen viszont jóval kevesebb. Észak-angliai és Skóciai nagyvárosokban van jelenleg a legtöbb munka! Tehát Londonba az menjen, aki valamiért kifejezetten Londonhoz ragaszkodik. További nehézség, különösen Londonban, hogy rendkívül magasak a megélhetési költségek, különösen a lakásbérlet és a közlekedés jelentős tétel. Bár a minimálbér 5,73 font, azaz kb. 1800 Ft óránként, ez éppen hogy csak a megélhetésre elegendő, keveset lehet ebből félre tenni. Egy olcsó külvárosi szállás is 60-80 angol font fejenként és hetente, két vagy három ágyas szobákban és általában egy hónapot kell előre kifizetni (2 hét bérleti díj és két hétnyi kaució)
Más a helyzet vidéken, ahol ugyanebből a minimálbérből már kényelmesen meg lehet élni, félretenni, és munkalehetőség is több van. Érdemesebb hát vidéken munkát vállalni, már csak azért is, mert az igazi, tradicionális Anglia vidéken, és nem Londonban található meg.
A bruttó átlagfizetés az országban havi kb. 600.000 Ft-nak megfelelő angol font, csak éppen nagy szórással. Ez után a legtöbb ember 22%-ot adózik. Viszont az első megkeresett 5600 fontot 0 adó terheli, tehát minimálbéres fizetésnél jóval kevesebbet adózunk, mint 22%. Mindehhez általában 11% társadalombiztosítási járulék jön. A legtöbb, bevándorlók által is megszerezhető állásnál az 5,73 font/órás minimálbért fizetik kezdetben, ami nettó kb 800 fontot jelent egy normális, 38-40 órás munkahéttel számolva (ez a jellemző, az angolok, ha lehet, kerülik a túlóráztatást).A fizetések egyébként Londonban és a központi területeken jóval magasabbak, ezen kívül viszont jelentősen alacsonyabbak lehetnek – természetesen a minimálbérnél sehol sem fizethetnek kevesebbet, és ezt nem is teszik meg ebben az országban. A fizetést nagyon sok helyen hetente adják oda, de gyakori a kétheti (fortnight) és négyheti kifizetés is. Sok helyen egy hét „csúsztatással” fizetnek, azaz az első heti fizetésedet csak a második hét végén kapod meg, a második hetit a harmadik hét végén, és így tovább.
Nagy-Britanniában még üresen lévő munkahelyek: leginkább ápolónőkből, szakácsokból, kuktákból, takarítókból, vízvezeték szerelőkből van hiány. De keresnek még tanítókat, Au-paireket, kamion és buszsofőröket, autószerelőket, fogorvosokat és gyógyszerészeket, mérnököket és építésvezetőket, építőmunkásokat, kőműveseket egyaránt. Valójában minden fizikai szakképesítés hiányszakmának minősül, tehát ha van valami jó szakmád, és tudsz angolul, akkor könnyen kifoghatsz egy jó állást!

A szellemi szakmák közül igen korlátozott az a kör, ahol pont külföldieket vennének fel: gépészmérnök, orvos, fogorvos, mikrobiológus, építészmérnök, továbbá biológia matematika és kémiatanár. Tehát a reál területek. Az orvosok és fogorvosok köztudottan hülyére keresik magukat Angliában. Természetesen sokkal több megbecsülést is kapnak a brit orvosok, mint Magyarországon dolgozó kollégáik. Egy pályakezdő orvos évi 25.000 fontot (8 M Ft) keres, de egy szociális munkás is megkeres évi 20.000 fontot, a fogorvos viszont akár évi 50.000 fontos szerződéssel startolhat egy magánrendelőben.
Ha nem rendelkezel a fentiekben felsorolt szakmákkal, akkor is rengeteg lehetőséged van! Mindig keresnek embereket, mindenféle tapasztalat nélkül is a vendéglátó-iparban és az egészségügy területére. Felszolgálóként, bártenderként, takarítóként, mosogatóként, idősgondozóként, bolti eladóként mindig el lehet helyezkedni.

Persze, csak ha tudsz angolul. És itt elérkeztünk a lényeghez. Ha boldogulni akarsz ebben az országban (de máshol is) akkor tanulj meg MINIMUM társalgási szinten angolul! De még Magyarországon, ne itt! Ezt azért mondom, mert állandóan több ezer honfitársunk kószál London utcáin állás után, angol tudás, és így bármiféle esély nélkül! Egyébként nem kell tökéletes nyelvtudásra gondolni, lényeg, hogy meg tudj szólalni, és megértsd az egyszerűbb kérdéseket (honnan jöttél, mit dolgozol, mennyi tapasztalatod van az adott területen, mikor tudnál kezdeni, meddig maradsz, stb)
Ha nem fizikai munkát akarunk végezni, akkor mindenhol elvárás a magas szintű angol nyelvtudás. Ez a mindennapi társas érintkezésben is szükséges, hogy megértsük a mindig jelen levő angol humort. Minél jobban tudunk angolul, annál könnyebb lesz életünk Angliában, annál jobban beilleszkedhetünk az „őslakosok” közé, és egyre jobban nyílnak majd ki az új ajtók előttünk.

Milyen papírok kellenek?

Nem sok. A legfontosabb a jól és részletesen megírt CV, azaz önéletrajz és az angol nyelvű referenciák előző munkehelyeinkról. Az angolok betegesen referencia-mániások. Nem kötelező, de érdemes kiváltani az Európai Egészségügyi Kártyát az OEP-nél, még indulás előtt. (angolul European Health Insurance Card) Ez igazolja, hogy az Unió egyik országában mi fizettük a TB-t, tehát jogosultak vagyunk minden más ország egészségügyi alapellátására. Érdemes még 4 igazolványképet csináltatnunk és kikódolni a telefonunkat, hogy abba egy angol kártyát betéve tudjuk majd használni. Érdemes útlevelet csináltatni, és gondoskodjunk arról, hogy a személyi igazolványunk (angolul ID card) és a jogosítványunk is az új, kártya-formátumú legyen. Továbbá nagyon sok helyen kérnek egy erkölcsi bizonyítványt (Police Check), ezt a postán lehet igényelni. Minden mást érkezésünk után tudunk intézni: Home Office regisztráció, bankszámlanyitás és National Insurance.

Bankszámla-nyitás

Mindenek előtt egy bankszámlára van szükség, gyakran a munkaadó szabja meg, melyik banknál. A munkaadó fizethet csekken is, amit a bank bevált, de ezzel sok pénzt vesztesz, a te érdeked a bankszámla nyitás! A számla megnyitásához szükséges egy lakcím igazolás, munkáltatói igazolás, útlevél vagy személyi. Nem feltétel, de jól jöhet egy magyarországi bankszámlakivonatunk, hogy az angol bank lássa, mi már ügyfelei vagyunk egy másik banknak.Időpont egyeztetés alapján egy adott interjún nyitják meg a számlát.
Fontos tudnivaló,hogy hazai bankszámlára való utaláshoz szükség van a számla 24 jegyű IBAN számára és az adott bank SWIFT kódja is szükséges. Ezeket a banktól lehet kikérni telefonon vagy a SWIFT kódot a bank honlapján is meg lehet nézni. Utóbbit az angol bankok gyakran BIC numberként emlegetik.

Home Office regisztráció

A munkába állást követően 30 napon belül regisztrálni kell a „Home Office”-ban, ami a külföldi munkavállalók számára kötelező. Ezzel regisztrál a külföldi munkavállaló Angliában. Csak postai ügyintézést jelent. A levélnek tartalmaznia kell az alkalmazottként munkát vállaló nevét,címét,születési helyét,munkaadója nevét és címét, a megtörtént munkába állás dátumát, az eredeti útlevelet vagy személyi igazolványt és a munkaadó levelét arról,hogy az illető melyik napon kezdett nála dolgozni és a havi jövedelme eléri a minimálbért. Valamint csatolni kell egy igazolványképet, és 90 GBP illetéket. A Home office regisztrációt a munkaadóval közösen intézi a dolgozó( a munkáltatói igazolást,lakcímét a munkaadó igazolja) Van olyan munkaadó, amelyik teljesen elintézi helyettünk, ezért ne csodálkozzunk, ha elkérik az útlevelünket és csak hetek múlva kapjuk vissza!
A hatóság a fentiek ellenőrzését követően ún. regisztrációs ( munkavállalói) igazolványt( Registration Card) és regisztrációs igazolást (Registration Certificate) ad ki. Utóbbi azt igazolja, hogy az illetőt nyilvántartásba vették a kérelemben szereplő munkaadó alkalmazottjaként. Ezeket postán küldik ki, az útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal együtt.

NI Number (National Insurance)

Ez az angliai TB szám. Az adóhivatal adja ki egy ún. azonosító( feltérképező) interjú alapján, amelyben felmérik a kérelmező szociális hátterét. Az interjúra a helyi társadalombiztosítási irodákban (Social Security Office) kerül sor,előzetes időpont egyeztetés alapján. Az interjú négyszemközt zajlik,és csak személyesen kerülhet rá sor. A lehető legegyszerűbb kérdésekre számíthatunk.A szükséges papírok: Fizetési kimutatás (payslip), munkaadói levél, munkaszerződés, az esetleges munkaközvetítő iroda elérhetőségei.
Az NI számot az interjút követően postázzák. Ha megvan a szám, még külön kérni kell a kártyát is. Ezt a legegyszerűbben a neten tehetjük meg: https://www.ehic.org.uk/InternetRes/home.do

Mi fontos még Angliában a papírokon és a nyelvtudáson kívül? A hozzáállás.

Olyan emberek jöjjenek ide, akik dolgozni, bizonyítani akarnak, lógni otthon jobban lehet. Legyünk rugalmasak, alkalmazkodóak, tanuljuk meg az életünket magunk menedzselni, mert senki nem fogja azt megtenni helyettünk. Az okoskodók sem szokták magukat jól érezni itt. Pl európai uniós törvény, hogy a munkaszerződésnek mindkét fél anyanyelvén kell íródnia (tehát angolul és magyarul) de ez senkit nem érdekel, ha sokat emlegetjük, mehetünk más munkát keresni. A szállás tekintetében valószínűleg lejjebb kell adni a magyarországi igényeinkből, legalább is első lakásunk esetében. Őszintén szólva sok a nagyon lepukkant lakás a piacon, amiket nem újítanak fel, mert a tulaj így is talál rá bérlőt. Szóval sok ilyesmi van, néha az angolok nagyon furák tudnak lenni, viszont elég kevés szélhámossal, hazug emberrel találkoztam közülük életem során.
Az angolok munkához való viszonya nem kifejezetten magyar virtusra vall, a legtöbb helyen ugyanis, ha lejár a munkaidő, akkor az bizony le van járva és a dolgozó onnantól kezdve „haza van menve”. Szerencsére a külföldi munkásoktól sem várják el, hogy csak úgy dolgozgassunk a vakvilágba, ha túlóráznunk, azt rendesen megfizetik.
Magyarországon természetes, hogy az alkalmazottak szó nélkül, lelkesen dolgoznak puszta munkaszeretetből vagy a főnök két szép szeméért (mert ha netán csúnyán néz, elkezdünk aggódni, hogy a kirúgást forgatja a fejében). Az angol boss-ok pontosan tisztában vannak vele, hogy miért vagyunk ott, azt is tudják, hogy pótolhatóak vagyunk, de ők se pótolhatatlanok számunkra. Tudomásom szerint azonban a legtöbb angliai munkahelyen a Mrs és Mr szócskák odabiggyesztésével sem adják meg a módját a magázásnak, a főnökök és beosztottak a keresztnevükön szólítják egymást.

Segítség

Aa közhiedelemmel ellentétben azért sok segítőkész magyar is van már Angliában. Hivatalos segítséget pedig a helyi Job Centre-ben vagy Job Centre plusban kérhetsz, bármi problémád van a munkahelyeddel kapcsolatban, de akkor is igyekeznek segíteni, ha pont az a problémád, hogy nincs munkád. Ha nem ilyen súlyos a helyzeted, a szakszervezeteket (Trade Union) érdemes még figyelembe venned. Tanácsért bármikor felhívhatod az illetékes szakszervezetet, általában szívesen segítenek munkaügyi problémáidban. De cselekedni csak akkor fognak, ha tagja vagy az adott szakszervezetnek. Ez nem is kerül sokba, heti 2 font díjért is találsz már remekül működő szakszervezetet a http://www.worksmart.org.uk/unionfinder weboldalon.
Végül remélem, én is tudtam segíteni nektek ennek a szövegnek a bepötyögésével. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy van amit az Euwork oldaláról másoltam ki :)
Londonboy
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008.12.02. 19:53

Re: ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

HozzászólásSzerző: patyusz » 2009.04.01. 06:49

dehogy szabja meg a munkaadó, hogy melyik banknál nyissuk számlát!
Akinek már van számlája, a munkaadó arra a számlára fogja utalni a pénzt.
Az lehetséges, hogy akinekmég nincs, s a munkahely segít a számlanyitásban, az a vele szerződésben levő banknál fog számlát nyitni. Amúgy minden kétséget kizáróan a Barclays a legjobb UK bank. Nincs számlavezetési díj, se kártyadíj, se tranzakciós díjak, az on-line banking pedig extra biztonságos (PINSentry).

Tapasztalatból merített gyakorlati útmutatóm az Angliai munkavállalásról a http://www.workingintheuk.netau.net weblapon!
patyusz
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2009.03.31. 22:43

Re: ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

HozzászólásSzerző: angliamunka6 » 2009.08.19. 09:51

Belépés a határon
2004. május 1-jét követően a közösségi jog alapján szabaddá vált a beutazás a munkavállaló magyar állampolgárok számára is. A határon az „EU Nationals” feliratú kapun léphetünk be útlevelünk, vagy érvényes új típusú személyi igazolványunk felmutatásával. Az útlevél-ellenőrzést végző bevándorlási tisztviselő csak a személyazonosságot és az úti okmány valódiságát vizsgálja, nem tesz fel kérdést a belépés céljára, az utasnál lévő pénzmennyiségre vonatkozóan. Az úniós szabályoknak megfelelően a belépés csupán közbiztonsági, közrendi, illetve közegészségügyi megfontolásból tagadható meg. Közbiztonsági/közrendi alapon kizáró ok: a kábítószer-függőség, súlyos elmebetegség, erős zaklatottságban kifejeződő elmezavarodottság, delíriumos, hallucinációkkal járó állapot, alkoholfüggőség, csavargó életmód. A büntetett előélet nem kizáró ok, de a 2 évnél súlyosabb büntetéssel sújtható ill. súlyos (pl. kábítószer-csempészet, gyilkosság, nemi erőszak) bűncselekményekért nyilvántartott személyek beutazása szintén megtagadható. Akit korábban kitoloncoltak Angliábol, annak a beutazáshoz előbb valamely angol nagykövetségen kezdeményeznie kell a kitoloncolási határozat (deportation order) visszavonását. Közegészségügyi kizáró okok az ENSZ Egészségügyi világszervezete 1951. évi 2. számú nemzetközi egészségügyi szabályzatában felsorolt és más súlyos fertőző betegségek (himlő, kolera, pestis, sárgaláz, tífusz, tüdő-tuberkulózis, szifilisz stb.). HIV-pozitív személyek beutazása nem kizárt (de kezelésüket a brit társadalombiztosítás nem fedezi).
A magyar állampolgár nem EU-tagország állampolgárságával rendelkező családtagja továbbra sem mentes az állampolgárságának megfelelő beutazási szabályok és feltételek teljesítésétől, így pl. rövid látogatás, turizmus esetén szüksége lehet vízumra. Amennyiben Angliában dolgozó, vagy tartósan tartózkodó magyar állampolgárral történő együttélés céljából utazna be, részére a munkavállaló magyar állampolgárnak a belépéshez ún. Európai Gazdasági Térség családi engedélyt (EEA Family Permit) kell kérnie a családtag lakóhelye szerinti brit nagykövetségen. A bevándorlási tisztviselő kérésére a közös beutazáskor be kell mutatni a családi köteléket igazoló okmányt. Megtagadható a belépés, ha a belépő jogosultsága megszűnik (pl. ha a nem EU-állampolgár megszűnik családtagnak lenni, illetve nem tudja igazolni családtag mivoltát). A beléptetés megtagadása ellen fellebbezést a Különleges Idegenrendészeti Fellebbviteli Bizottsághoz (Special Immigration Appeals Commission) lehet benyújtani - 5 napon belül, ha az illető az Egyesült Királyság területén tartózkodik, és 28 napon belül, ha külföldön. A brit bevándorlási szabályok a különféle megélhetési kategóriába tartozó EU-állampolgárok (munkavállaló, egyéni vállalkozó, tanuló, önellátó, nyugdíjas, visszavonult egyéni vállalkozó stb.) számára eltérő kiegészítő jogokat állapítanak meg, pl. az EU állampolgárral együtt betelepülő családtagok körére: az alkalmazott munkavállaló felesége és 21 éven aluli eltartott gyermekei, míg a többi betelepedő felesége és bármilyen korú eltartott gyermeke számítanak családtagnak.Tartózkodási engedély

A magyar állampolgárok 2004. május 1-jétől korlátlan ideig jogosultak tartózkodni Angliában, amennyiben:
a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy
b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz elegendő pénzzel rendelkeznek ahhoz, hogy állami segítség, szociálpolitikai juttatások nélül fenntartsák magukat és családjukat.
A megfelelő anyagi háttér angliai bankszámlával, vagy angliai címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható. Tehát, ha valaki Angliában dolgozik, vagy él, addig maradhat az országban, amíg kíván, anélkül, hogy tartózkodási engedélyért kellene folyamodnia, vagy regisztráltatnia kellene magát a rendőrségen. (Angliában jelenleg nincs kötelező lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, s nincs személyi igazolvány sem.)
Aki kíván, kérhet ugyan tartózkodási engedélyt, de a dokumentum csupán megerősítésül szolgál arra vonatkozólag, hogy tulajdonosának a közösségi jog (European Community Law) alapján joga van Angliában élnie.
A tartózkodási engedély nem jogosít fel munkavállalásra, és teljesen elkülönül a munkavállalói regisztrációs eljárástól.
Amennyiben a magyar állampolgárnak nem-EU-tagországbeli családtagja van, aki számára nem akarnak minden ki-beutazáshoz EGT családi engedélyt kérni, vagy ha a magyar állampolgár az egyesült királyságbeli végleges letelepedés, illetve a későbbiekben a brit állampolgárság felvételének gondolatát sem zárja ki, 12 hónapnyi folyamatos munkaviszony után, vagy - önfenntartóként - a megélhetéshez szükséges anyagi háttér meglétét bizonyítva tartózkodási engedélyt (Residence Permit - RP) kérhet az EEC1 formanyomtatvány benyújtásával a brit bevándorlási hivatalban (European Casework Group, 18th Floor, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY).
A tartózkodási engedély érvényessége jelenleg 5 év, tanulók esetében 1 év. A 3-12 hónapos szerződéssel érkezők a szerződés idejére szóló RP-t kapnak. Családtagok a családfenntartó tartózkodási engedélyének idejére kapják, s együtt kell meghosszabbítaniuk. A nyugdíjasok és önellátók tartózkodási engedélyét az első két év után meg kell újíttatni. A nem EU-(tag) állampolgárságú családtagnak a családi engedéllyel történő belépés után egy rövid érvényességi idejű státusz-igazolást kell kérnie a bevándorlási hivataltól (European Casework Group, ld. fent), majd a magyar házastárs/munkavállaló RP-je alapján - a brit BM honlapjáról szintén letölthető EEC3 formanyomtatvány benyújtásával - egy ún. tartózkodási okmányt (Resident Document - RD), amely igazolni fogja jogát a huzamos itt-tartózkodáshoz és munkavállaláshoz. (Ehhez a családtag útlevele mellett a magyar állampolgár útlevelét, már beszerzett RP-jét, regisztrációs igazolványát és igazolását, önellátók esetén a megélhetést igazoló kimutatásokat, a családi köteléket bizonyító okiratot kell csatolni, eredetiben.) A RP, a RD és az EGT családi engedély ingyenesek.
Az egyéni vállalkozók, akik mentesek a munkavállalói regisztrációtól, szerződéses munkaviszonyuk megszűnése után esetleges tartózkodási engedélyük meghosszabbításához igazolni kötelesek, hogy önellátók, azaz képesek eltartani magukat.
(A RP az EU más tagállamaiéhoz hasonló vízumszerű vignetta, amely fényképet is tartalmaz, a RD pedig a nem EU-tagállam állampolgárságával rendelkező családtag útlevelébe nyomott pecsét, amely igazolja a magyar jogosult családtagjaként szerzett tartózkodási és munkavállalási jogosultságot).
végleges letelepedés 2004. május 1-je után a magyar állampolgárok és családtagjaik végleges letelepedési engedélyért is folyamodhatnak Angliában - négyévnyi, legálisan és problémamentesen itt töltött idő után.
A május 1-je előtti időszakot is beleszámíthatják a négy évbe, amennyiben a magyar állampolgár, a csatlakozás előtti időszakban jogszerűen - pl. munkavállalási engedéllyel – tartózkodott Angliában. A tanuló státuszban itt tartózkodók tanulmányi ideje ugyanakkor viszont nem számítható be.
A végleges letelepedés az EEC2 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezhető a bevándorlási hivatalnál. Öt év jogszerű itt-élés után kérelmezhető az angol állampolgárság is. Aki angol állampolgár házastársaként élt Angliában, már három év után kérelmezheti az állampolgárságot.


Jogosítvány

A szakhivatalok közötti együttműködés beindulásával a magyar gépjárművezetői jogosítvány érvényességi idejének lejártáig használható, illetve az angliai tartózkodási engedély megszerzésétől számított 3 éven át érvényes, attól függően, hogy melyiknek hosszabb az érvényességi ideje, ugyanis az alkalmazandó. Ha valaki helyi jogosítványra kívánja cserélni magyar jogosítványát, a helyi brit postahivatalban
vásárolható D1 jelű kérvény-nyomtatvány és a D750 jelű jogosítványkérő csomag beszerzése és kitöltése után ezeket a magyar jogosítvánnyal és a nyomtatványban felsorolt egyéb mellékletekkel együtt az illetékes brit intézmény, a DVLA címére kell elküldenie. A jogosítványcsere illetéke 100 font. Az angol jogosítvány lakcímigazolásra is alkalmas pl.: bankszámla vagy NI-szám ügyintézésekor.

Úgynevezett „nemzetközi jogosítvány” otthoni kiváltása azért célszerű, mert az angol nyelvű is. Egyes autókölcsönző cégek ugyanis csak angol nyelvű (tehát számukra is érthető) jogosítvánnyal rendelkezőket szolgálnak ki.
angliamunka6
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.08.19. 08:38

Angliai mobiltelefon vásárlása

HozzászólásSzerző: wbtist » 2009.10.17. 17:57

A telefonálás az egyik legfontosabb dolog amivel rengeteget spórolhatsz, ha okosan választasz a 6 angliai mobil szolgáltató közül.
Az első időkben csakis a Pay As You Go-ban (azaz feltöltőkártyás) gondolkozhatsz.
Tudni kell, hogy angliában a legtöbb hivatalos ügyet csak telefonon, vagy előzetes telefonos időpont egyeztetéssel lehet intézni.
Egy-egy ilyen időpont egyeztetés legalább 7-10 perc, ugyanis minden adatodat bekérik és ha mondjuk Ferencnek hívnak,
akkor amikor diktálod: - 'F' as follow, 'E' as elephant...
(Csak egy példa: Elfelejtettem a bankkártyámhoz tartozó biztonsági kódot, ami nélkül nem tudok online fizetni és csak telefonon lehetett
intézni, a bankban személyesen nem...)
Ha munkát keresel szintén telefonálnod kell, vagy az ügynökségeknek, vagy a leendő munkaadódnak.
Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyiért hívsz angliai vezetékes telefonszámot.
Nem beszélve az otthon lévő családtagokról, barátokról.
Mind a 6 mobil szolgáltató tarifái hellyel-közzel megegyeznek, azonban az egyik és csakis az egyik a '3' támogatja a Skype-ot. A másik 5 erről
hallani sem akar és ez nem véletlen. A mobiltelefonon futó Skype teljes értékű, azaz csetelhetsz, telefonálhatsz minden Skype felhasználóval
a viágon díjtalanul és korlátlanul. Nem számít fel a szolgáltató sem adatforgalmi díjat, sem semmit, nem kell hozzá 3G lefedettség sem, sima gsm hálózaton
is megy. Egyszerűen feltöltöd a telefonkártyát 10 fonttal és ennyi.
(Ezt azárt írom ilyen részletesen, mert mikr először olvastam a cégről, mindjárt a rejtett költségeket és a buktatókat kerestem.)
Nem kell semmilyen extra telefon sem hozzá, csak támogassa a 3G-t.
(Ha egy éven belül vetted a telefonod, akkor biztosan)
Itt ellenőrizheted, hogy ha függtlen a mobilod, működik-e rajta a Skype:
http://www.three.co.uk/Pay_As_You_Go/SIM_Only/Getting_started/Make_sure_Skype_Messenger_work

Fontos még, hogy a telefonod hálózat független legyen. Ha nem az és nem egy drága telefon, akkor inkább add el otthon, mert itt kint 6000.-Ft-ért
függetlenítik ki, de 12000.-Ft-ért (40 font) vadonatúj készüléket kapsz.

Skype és Skype között minden esetben díjtalan a beszélgetés.
Magyarországi és angliai vezetékes telefonszámokat egységesen 5.-Ft/perc-ért hívhatsz.
Az összes ország Skype hívásdíja: http://www.skype.com/intl/en/prices/cal ... llRatesTab
(Hogy a Skype-on keresztül hívj otthoni, vagy angliai vezetékes telefonszámokat, a Skype egyenlegedet külön fel kell töltened legalább 2800.-Ft-nyi
összeggel - 'bővebben az 1. megjegyzésben az oldal alján')

Már csak egy SIM-kártyára van szükséged. A SIM kártyát megveheted boltban is, de ne tedd, mert 3000.-Ft-ot
számítanak fel érte. (Sajnos tapasztalat)
Ingyen küld a szolgáltató SIM kártyát bármilyen angliai címre 3 napon belül, ráadásul az első feltöltésnél kapsz 2 fontot ajándékként. Nem mindegy...
Itt rendelheted meg a SIM kártyát, akár többet is ha többen jöttök:
SIM kártya rendelése (A 2 font extrát csak akkor kapod meg ha ezen a linken keresztül rendeled meg a SIM kártyát!)

Mit kapsz tehát minden 10 fontos feltöltéssel ha a '3'-as szolgáltatót választod?
- Ingyen hívhatsz mindenkit hálózaton belül korlátlanul
- Ingyen hívhatsz mindenkit, és csetelhetsz bárkivel a világon a Skype-al. (Ehhez nem kell feltöltened a Skype egyenlegedet külön)
- msn-ezhetsz eljesen ingyen a mobilodról (Az msn-el csak csetelhetsz, hívást nem kezdeményezhetsz vele mint a Skype-al)
- 300 sms bármilyen angliai mobil hálózatba
- 150MB Internet (Amit felhasználhatsz a telefonodon is, de ha van laptopod, akkor a telefonodat modemként is használhatod.)
- Azonnal életbe lépnek a szolgáltatások, nemúgy mint a többi szolgáltatónál
- 90 napod van felhasználni a feltöltésed nem 30 mint a többi szolgáltatónál.
Amennyiben nem használtad fel az sms-eket vagy a netet, akkor a következő feltöltésnél sszevonódnak, tehát nem vész el!
Itt nézheted meg a teljes összehasonlítást: http://www.three.co.uk/Pay_As_You_Go/3_ ... ompetition
Avatar
wbtist
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2009.10.17. 17:45

Re: ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

HozzászólásSzerző: SzikiJuli » 2015.06.03. 01:40

Kedves angliai Magyarok!

Kérlek segítsetek nekem tanácsaitokkal, ki szeretnék menni Angliába dolgozni, de nem tudom hogyan is kezdjek hozzá.

Foglalkozásomat tekintve ápoló vagyok, 15 éve a szakmában. Angolul alapfokon beszélek...Mit tanácsoltok mit tegyek, ha szeretnék a szakmában elhelyezkedni...

Válaszaitokat előre is köszönöm,

Julianna
SzikiJuli
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.06.03. 01:36

Re: ANGLIA, NAGY-BRITANNIA

HozzászólásSzerző: kulfoldiallas » 2015.11.25. 16:31

London nem a világ!

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület az Európa Unión belül. Londonban már 2009-ben közel annyian laktak, mint egész Magyarországon!

A világ egyik kereskedelmi, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, közlekedési, turisztikai, kutatási és fejlesztési, oktatási központja , 2014-ben a Forbes a legbefolyásosabb városnak nyilvánította.
Európában itt található a legtöbb egyetem, de emellett London lett a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központja is , maga mögé utasítva New York-ot. Ezekkel a jellemzőkkel nem is olyan nagyképű talán a “világ közepének” nevezni, mint teszik sokan.

Évente kb. 27 millióan választják úticélul, ily módon a leglátogatottabb városok egyike, reptere, a Heathrow a világ legforgalmasabb reptere. Ám nem mindenki kirándulni jön csupán, sokan jóval hosszabb távú célokkal érkeznek!
A magyarok által is közkedvelt cél a külföldön munkát vállalók körében. Az elmúlt 11 évben ha nem is mindig a lista élén, de rendre dobogós helyen állt és áll a statisztikák szerint.
2 évvel ez előtt a HVG már az 5. legnépesebb magyar városnak nevezte Londont a cikkében, az idei évben a 444 szerint már alig marad el Debrecentől, ami ugyebár a 2. helyen áll(t) ezen a listán. Az iróniától elvonatkoztatva is elgondolkodtató azért ez az eredmény.

Valóban annyira megéri Londont választani az angol nyelvterületen dolgozni vágyóknak?

Az Euwork Kft. tapasztalatai szerint a jelentkezők leggyakrabban a nyelvtudásuk fejlesztését, illetve az anyagi helyzetük javítását határozzák meg a külföldi munkavállalásunk okaként és céljaként.
Ez a két elvárás Londonban is meg tud valósulni ugyan, de sokkal nagyobb erőfeszítések árán, mint bárhol máshol az Egyesült Királyságban.

Mivel London a nemzetiségek olvasztótégelye, sokféle vallás és kultúra él itt együtt, olyannyira, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint a britek már kisebbségben voltak a városban. Ily módon belátható, hogy akikkel a mindennapjaik során érintkeznek és kommunikálnak a kint élők, azoknak hozzájuk hasonlóan az angol nem az anyanyelve. Tehát nagy valószínűséggel nem az eredeti brit akcentus és a nyelvtani szempontból is helyes kommunikáció fog rájuk ragadni! A cél elérése érdekében érdemes tehát nyelviskolába is menni, a mindennapi élet nem fogja eléggé elősegíteni az angoltanulást.

A metropolisz, éppen azért, mert ennyire népszerű és központi, bizony nagyon drága is. A megélhetési költségek szempontjából, azon belül is elsődlegesen a lakhatás és tömegközlekedés terén igen magasak az árak. A külföldi munkavállalók számára a kezdetekben általában leggyakrabban betölthető pozíciók minimálbért fizetnek. Ez a minimálbér pedig az Egyesült Királyság teljes területén ugyanannyi. A megélhetés költségei, főleg a szállások díja a fővároshoz képest fele -, vagy esetenként harmadannyiba kerül más településeken. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy Londonon kívül a megtakarítási lehetőség jóval kedvezőbb, akár többszöröse.
Sokan a kedvezőbb elhelyezkedési lehetőségek miatt választják a brit fővárost. De tévednek: hiába van Londonban százszor több munkalehetőség, mint egy vidéki angol vagy skót városban, ha százszor több ember is pályázik azokra az állásokra. Összességében Londonban egyáltalán nem könnyebb munkát kapni, mint bárhol vidéken az Egyesült Királyságban, sőt.

Nem véletlenül mondja rengeteg londoni magyar, hogy ha újra kezdhetné, inkább vidéken telepedne le. Ha külföldi munkavállalást tervez valaki, és a fenti szempontok motiválják leginkább, akkor érdemes új távlatokban gondolkodni. London látnivalói pedig elérhető közelségben lehetnek, nem kell feltétlenül lemondani róluk.
kulfoldiallas
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2015.11.25. 16:05


Vissza: Országok

cron